Analysis of total soluble solids and pH of yogurts and their relationship with dental erosion and caries: a study applied to consultancy in mass-market products
Keywords:
Acidity; Dental caries; Dental erosion; Yogurt.Abstract
Dental caries is characterized by the chemical dissolution of the tooth surface, resulting from the metabolic activity of dental biofilm, leading to mineral loss, sensitivity, cavity formation, and aesthetic and functional damage. High consumption of fermentable carbohydrates has been highlighted as one of the main triggers of carious lesions, by altering the pH of bacterial plaque. In view of this, this study aims to analyze the physicochemical properties of three brands and flavors of yogurts available on the market, evaluating the levels of sugar and acidity of these beverages, as well as their cariogenic potential, based on the comparison with the critical pH for dental demineralization. The research used the physicochemical methodology adopted by the Adolfo Lutz Institute, determining Total Soluble Solids through the Brix Scale and Titratable Acidity using a pH meter. Three brands of yogurt were analyzed, with three distinct flavors each. All samples presented significant amounts of Total Soluble Solids (TSS). Furthermore, the results showed that all samples had a pH below the critical value (pH = 5.5) for the integrity of tooth enamel, indicating erosive potential, especially when consumed in excess. Thus, this study can contribute to organizational consultancies focused on the development and reformulation of dairy products, serving as a basis for oral health prevention strategies. Furthermore, the data presented can be used in case-based teaching contexts, as a didactic tool to discuss the impacts of industrialized food on dental integrity and in the planning of preventive actions, and can also assist in diagnostic processes.
Downloads
References
ANDRADE, Matheus Lemos de et al. O consumo simbólico e o espírito hedônico do consumidor moderno de iogurtes. Pensamento & Realidade, v.32, n.3, p. 24-43, 11 nov. 2017.
BENATTI, Valéria Marques; RAMALHO, Dhara Bianca Furlanetto; MOREIRA, Caroline Camila. Estudo comparativo entre ingredientes, composição nutricional e preços de iogurtes gregos e convencionais comercializados em um supermercado de rede nacional do Brasil. DEMETRA: Alimentação, Nutrição & Saúde, v. 13, n.4, p. 901-911, 2018.
BÖNECKER, Marcelo.; GUEDES-PINTO, Antonio Carlos; FERNANDES, Flavia Ribeiro de Carvalho; MENDES, Fausto Medeiros. Cárie Dentária. In: MELLO-MOURA, Ana Carolina Moura (org.). Odontopediatria. 9. ed. São Paulo: Editora Santos, 2020. p. 312-353.
BRUNO, Mariana Martins; MENDONÇA, Marina Faria. Erosão dentária intrínseca e extrínseca: revisão de literatura. 2021. 28 f. Monografia (Graduação em Odontologia) – Curso de Odontologia, Universidade de Uberaba, Uberaba, 2021. Disponível em: <[ https://repositorio.uniube.br/handle/123456789/1495 ]>. Acesso em: 23 jun. 2025.
CASTILHO, Giovanna Torqueto; FREATO, Maria Eduarda Rosa; DE ALMEIDA, Eduarda Martins Fontes Cantarella; SILVEIRA, Beatriz Aiub Trajano; DANELON, Marcelle. Manejo clínico, cirúrgico e reabilitador de cárie na primeira infância: relato de caso. Revista de Odontologia da UNESP, São Paulo, v. 50, n. esp., p. 0-0, 2021. ISSN 1807-2577.
CATÃO, Maria Helena Chaves de Vasconcelos; SILVA, Ayonara Dayane Leal da; OLIVEIRA, Ricardo Miguel de. Propriedades físico-químicas de preparados sólidos para refrescos e sucos industrializados. RFO UPF, v. 18, n. 1, p. 12-17, 2013.
CATELAN, Anderson; GUEDES, Ana Paula Albuquerque; SANTOS, Paulo Henrique dos. Erosão dental e suas implicações sobre a saúde bucal. RFO UPF, v.15, n.1, p. 83-86, 2010.
COLLET, Giulia de Oliveira; LOPES, Thaynara de Souza; MARUBAYASHI, Lucas Masaru; PROVENZANO, Maria Gisette Arias; FRACASSO, Marina de Lourdes Calvo; PRIMO, Paula Patricia; SANTIN, Gabriela Cristina. Revisão sistemática e crítica da literatura associando alimentos e bebidas à erosão dentária em crianças. Revista UNINGÁ, Maringá, v. 55, n. S3, p. 12-19, out./dez. 2018.
COSTA, Maria Dalla; CHAPANSKI, Vanessa da Rocha; HÖFELMANN, Doroteia Aparecida; FRAIZ, Fabian Calixto. Marcadores de consumo de alimentos cariogênicos e cárie dentária em pré-escolares. Cadernos de Saúde Coletiva, Rio de Janeiro, v. 32, n. 1, e32010287, 2024. Disponível em: https://doi.org/10.1590/1414-462X202432010287. Acesso em: 23 jun. 2025.
COUTINHO, Luciene Souza; MORAES, Daniela Costa; CAMPOS, Elisângela de Jesus. et al. Potencial cariogênico e erosivo de xaropes infantis. Revista de Ciências Médicas e Biológicas, v. 20, n. 4, p. 601-609, 11 fev. 2022.
DURSO, S. C. et al. Substitutos de sacarose afetam o potencial cariogênico de biofilmes de Streptococcus mutans. Caries Res, v. 48, p. 214–222, 2014.
ELEWA, Mohamed; EL-SAADY, Gaber; IBRAHIM, Khalil; TAWFEK, Mahmoud; ELHOSSIENY; Hosam. A novel Method for Brix Measuring in raw Sugar Solution. Egyptian Sugar Journal, Egito, v. 15, p. 69-86, 2020.
FEJERSKOV, Ole; KIDD, Edwina; NYVAD, Bente. Cárie dentária: fisiopatologia e tratamento. 3. ed. Rio de Janeiro: Guanabara Koogan, 2017.
FROTA, Vitória Lourdes Galvão et al. Análise dos Sólidos Solúveis Totais e do pH de chás e sua relação com lesão cariosa e a erosão dentária. Revista de Casos e Consultoria, v. 14, n. 1, eX31777, 2023. ISSN 2237-7417.
GUO, Annie; WIDE, Ulla; ARVIDSSON, Louise; EIBEN, Gabriele; HAKEBERG, Magnus. Dietary intake and meal patterns among young adults with high caries activity: a cross-sectional study. BMC Oral Health, Gothenburg, v. 22, Artigo n. 190, mai.2022.
INSTITUTO ADOLFO LUTZ. Normas Analíticas do Instituto Adolfo Lutz. v.1: Métodos químicos e físicos para análise de alimentos, 3º ed. São Paulo: IMESP, 1985.
LIMA, Leandro Henrique Galeti; ROCHA, Najara Barbosa da; ANTONIASSI, Clodoaldo Penha; MOURA, Marcoeli Silva de; FUJIMAKI, Mitsue. Prevalência e severidade da cárie dentária em escolares do Ensino Fundamental de um município vulnerável. Revista de Odontologia da UNESP, Maringá, v. 49, Artigo n. e20200063, 2020.
LOPES, Diego Teodoro Venâncio; CARVALHO FILHO, Edmar Magalhães de ; DAMASCENO, Marlon Gabriel Spinola, SOUZA, Tacianne Hott de; PEREIRA, Samantha Peixoto. Doença Cárie: Uma Associação Multidisciplinar. Brazilian Journal of Development, v. 8, n. 1, p. 7752-7761, jan. 2022.
LUIZ, Caroline Meurer; COSTA, Simone Xavier Silva; FIGUEIREDO, Daniela de Rossi. Avaliação do Potencial Erosivo de Bebidas Ácidas. Revista da Faculdade de Odontologia - UPF, v. 27, n. 1, p. 41-57, 2023.
MARROQUIM, Olívia Maria Guimarães; BORGES, Marcos Vinícius de Vasconcelos Feitosa; COSTA, João Gomes da; SANTOS, Aldenir Feitosa dos; PANJWANI, Camila Maria Beder Ribeiro Girish; VANDERLEI, Aleska Dias. Análise das propriedades físico-químicas das bebidas à base de fruta e seu potencial erosivo no esmalte dental. Diversitas Journal, v.4, n.2, p. 580-599, 2019.
MARTINS, Tamires Passadori; FERREIRA, Mayra Fernanda; GOMES, Isabela Maria Passarela; PAIVA, Mayra Frasson; MENDONÇA, Marcos Rogério de; PESSAN, Juliano Pelim; ZEN, Igor Renan. Erosão dentária em paciente jovem por influência dietética: relato de caso. Research, Society and Development, v. 10, n.15, Artigo n. e85101522624, 2021.
MENIN, Emerson; BENINI, Guilherme; AMADORI, Gabriela Dágios; LIMA, Christiana Almeida Salvador; ARCHETT, Felipe Belmonte. Hipersensibilidade dentinária: etiologia, diagnóstico e tratamento. Revista Sul- Brasileira de Odontologia, v. 21, n. 1, p. 119- 125, 2024.
NOVAES, Luiz Carlos Maciel; ALVES FILHO, Pedro; NOVAES, Tatiana Alves; CORVINO, Marcos Paulo Fonseca. Fatores associados à necessidade de tratamento odontológico: estudo transversal na Universidade Federal Fluminense, Rio de Janeiro, 2013. Epidemiologia e Serviços de Saúde, Brasília, v. 27, n. 4, Artigo n. e2018102, 2018.
PAULA, Bruna Assis de; FREIRE-MAIA, Juliana; MARTINS-JÚNIOR, Paulo Antônio; FREIRE-MAIA, Fernanda Bartolomeo. Introdução precoce da sacarose está associada à presença de cárie dentária em bebês. Arquivos em Odontologia, Belo Horizonte, v. 55, Artigo n. e12, 2019.
PEREIRA, Cássio Vicente; ROSA, Edvaldo Antônio Ribeiro; ROSA, Rosimeire Takaki; HÖFLING, José Francisco. Ação de amostras de Streptococcus mutans e Streptococcus sobrinus sobre diferentes carboidratos com ênfase na cárie dentária - estudo in vitro. Revista da Faculdade de Odontologia - UPF, v. 4, n. 2, p. 33-39, 2010.
PERRET, Sofía Eugenia; VÉNICA, Claudia Inés; PEROTTI, Maria Cristina; WOLF, Irma Veronica. Yogures adicionados con caseinomacropéptido: Estudio de la actividad anticariogénica. Revista Tecnología y Ciencia, v. 19, n. 42, p. 41-54, 2021.
RIBEIRO, Renata et al. Contribuição química ao estudo de compostos usados no tratamento da hipersensibilidade dentinária. Research, Society and Development, v. 11, n. 15, Artigo n. e456111537401, 2022.
SALES JUNIOR, Romulo de Oliveira; GOMES FILHO, João Eduardo; ALMEIDA, Wanderson Carvalho, BEZERRA, Maria Dolores de Moura; FALCÃO, Carlos Alberto Monteiro; FERRAZ, Maria Ângela Arêa Leão. Evaluation of pH and total soluble solid (brix) on the cariogenic and erosive potential of milk powder infantile formula. Research, Society and Development, v. 11, n. 15, Artigo n. e588111537063, 2022.
SEREIA, Maria Olimpia Pereira; LIMA, Tayná de; ANDRADES, Cléber Rogeres de. Características, produção e comercialização do iogurte no Brasil. Revista Científica da FHO, v.10, n.1, p. 38-44, 2022.
SHKEMBI, Blerina; HUPPERTZ, Thom. Impact of Dairy Products and Plant-Based Alternatives on Dental Health: Food Matrix Effects. Nutrients, v.15, n.6, p.1469, 2023.
SILVA, Jênifer Rodrigues da; OLIVEIRA, Gabriela de; ARAÚJO, Eloá Lohane; MOSCATEL, Matheus Bento Medeiros. Erosão dentária e seus fatores de risco associados: uma revisão de literatura. Revista Caderno Pedagógico, v. 21, n. 6, p.1-23, 2024.
SILVA, José Gabriel Victor Costa et al. Influência de bebidas energéticas na erosão do esmalte: estudo in vitro utilizando diferentes técnicas de avaliação. J Clin Exp Dent., v. 13, n. 11, p. e1076-82, 2021.
SILVEIRA, Ana Beatriz Vieira; MIRANDA FILHO, Aluísio Eustáquio de Freitas; MARQUES, Nádia Carolina Teixeira; GOMES, Heloisa de Souza. Quais fatores de risco determinam a cárie dentária nos dias atuais? Uma scoping review. Research, Society and Development, v.10, n.7, e24810716548, 2021.
SOBRAL, Maria Angela Pita; LUZ; Maria Aparecida Alves de Cerqueira; GAMA-TEIXEIRA, Adriana; GARONE NETTO, Narciso. Influência da dieta líquida ácida no desenvolvimento de erosão dental. Pesqui. Odontol. Bras., v. 14, n. 4, p. 406-410, 2000.
SOUZA, Bárbara Capitanio. Erosão dentária em paciente atleta: artigo de revisão. Revista Brasileira de Odontologia, v. 74, n. 2, p. 155-161, 2017.
OLIVEIRA, Aline Maria de; LOPES, Alana Gail; MAGALHÃES, Tais Chaves; CARLO, Hugo Lemes; CARLO, Fabíola Galbiatti de Carvalho. Os medicamentos infantis podem causar erosão na superfície de dentes decíduos? Revisão sistemática da literatura. Hu Revista, v. 45, n. 1, p. 65-75, 2019.
OLIVEIRA, Camila Lima de; ANDRADE, Flávio de Almeida; FERNANDES NETO, José de Alencar; NOBRE, Michelangela Suelleny de Caldas Nobre; OLIVEIRA, Tiago Almeida de; CATÃO, Maria Helena Chaves de Vasconcelos. Influência das propriedades físico-químicas dos iogurtes no desenvolvimento da erosão dental. Arch Health Invest, [S.I.] v. 6, n. 5, 2017.
ZAZE, Ana Carolina Soares Fraga; ALVES, Alana Evelin Porto; BORTOLOTTI, Ligiana Vincenzi; TONDATTI, Cinthia Alves. Avaliação dos líquidos mais frequentemente encontrados na dieta de crianças e análise de Ph. Arq. Ciênc. Saúde UNIPAR, v. 15, n. 3, p. 257-261, set./dez. 2011.
ZENEBON, Odair; PASCUET, Neus; TIGLEA, Paulo. Métodos físico-químicos para análise de alimentos. 4º ed./ 1º ed. digital. São Paulo: Instituto Adolfo Lutz, 2008.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 Francisca Mayara Aguiar Machado, Laís Regina da Silva Medeiros , Maria Ângela Arêa Leão Ferraz

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Português (Brasil)
English
Español (España)